person_outline
search
Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація” Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація”
  • Posted
  • Читати 1073 разів

«Дізнайся більше про децентралізацію»: інформаційні сесії відбулись в Присиваській громаді

04 та 05 жовтня відбулись дві інформаційні сесії "Дізнайся більше про децентралізацію" для мешканців с. Строганівка та с. Іванівка Присиваської об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ).  Зустрічі проводила команда ГО «Громадський центр «Нова генерація» спільно з Григорівською сільською радою та старостами цих сіл.

Інформаційна сесія зацікавила мешканців громади. Вони хотіли більше дізнатися про реформу децентралізації та як вона стимулює розвиток об’єднаних громад. Захід також передбачав ознайомлення людей з Програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), її завданнями та напрямками, з першими результатами в інших громадах Херсонської області. Цікавило також, як Програма буде впроваджуватися в Присиваській ОТГ. 

У мешканців Присиваської ОТГ ще не було досвіду такої взаємодії та спільного вироблення стратегії розвитку громади. У керівництва громади є розуміння, що залучення громадян дає можливість здобути додаткові ресурси та ефективніше використовувати наявні. А найголовніше, формується довіра та обізнаність мешканців про те, як розвивається громада.

За підтримки експертів  ГО «Громадський центр «Нова генерація»  в рамках зазначеної вище Програми, у органів місцевої влади та у мешканців громади є можливість закласти якісну основу плідної взаємодії.  У громади є можливість сформувати культуру  участі у процесах вироблення місцевої політики. Важливо, що у активу ОТГ та у її керівництва є розуміння потенціалу спільно вирішувати важливі питання. Під час інформаційних сесій наголошувалось, що можливості розв’язання проблем зростають, коли люди працюють разом, як команда, а не поодинці, що розвиток громади – це спільна відповідальність, кожного мешканця громади, а не окремо керівника,службовця, депутата, фермера, чи пересічного мешканця.

Процес розробки стратегії у громадах першої хвилі, показав, що у членів громади є інтерес до активної участі. Проте, необізнаність про можливості та переваги участі, недостатнє інформування про те, як відбувається сам процес розробки стратегії розвитку громади, може знецінити весь потенціал громади. Місцевим органам влади варто навчатися заохочувати мешканців до спільної праці над розвитком громади, створювати сприятливі умови для цього. Бути проактивними у інформуванні мешканців про всі процеси, що відбуваються в громаді. 

Спікерами інформаційної сесії були Сергій Кліщевський, голова Присиваської ОТГ і Таміла Зозулінська, менеджерка із залучення інвестицій. Вони розповіли членам громади про діяльність Григорівської сільської ради по вирішенню нагальних проблем та залучення ресурсів до громади.

«У об’єднаних територіальних громад є різні ситуації та умови. У нашої громади є перспективи, і швейцарці приїжджають, цікавляться…. На сьогодні недооцінене нами о.Сиваш приваблює потенційних інвесторів. Одним із перспективних напрямків розвитку громади розглядаємо туризм. Крім того, на території громади буде вітроелектростанція, це близько 100 вітряків, а це робочі місця та податки (наповнення бюджету громади),» – розповів Сергій Кліщевський.

Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка громадської організації «Громадський центр «Нова генерація», презентувала діяльність програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), діяльність ГО «ГЦ «Нова генерація» та найближчі плани. Зокрема, поінформувала про першу робочу зустріч із розробки стратегії розвитку Присиваської об’єднаної територіальної громади  18 жовтня та заохочувала учасників взяти у ній активну участь.

«Дуже важливо долучатися до роботи з розробки стратегії розвитку громади. У кожного члена громади є власне бачення, якою має бути громада, І може бути так, що уявлення та очікування будуть різними, тому важливо представити власну думку та  погляди, донести  потреби свого села. Робочих зустрічей з розробки стратегії буде кілька, важливо включатися в роботу кожної зустрічі. Спільна розробка стратегії розвитку громади дозволить прийняти узгоджене рішення визначити цілі і завдання, які би гарантували довготривалий соціально-економічний розвиток і реалізацію очікувань мешканців громади,» - розповіла Оксана Глєбушкіна.

Стратегія розвитку громади важлива і як кінцевий результат – розроблений документ, так і процес її створення. Бо включає компонент залучення громадян, пошук кращих напрямків розвитку громади, посилення її потенціалу, формування спільності, об’єднаної однією метою та баченням майбутнього. І в цьому процесі важливо врахувати кожну думку та потребу, знайти найбільш вдале  рішення.

«Багато залежить від активності мешканців громади, від того чи будете ви цікавитися тими проектами та діяльностями, які реалізовуються в нашій громаді, чи будете ви долучатись до цього процесу. Бо, відверто кажучи, без вашої підтримки та сприяння ми не зможемо багато зробити. Сьогодні інвестори та партнери оцінюють не лише можливість співпрацювати з місцевою владою, а й потенціал людей, їх спроможність виконати взяті на себе зобов’язання. Тому дуже важливо використовувати всі можливості для розвитку та посилення компетенцій наших мешканців,»  - зазначив Сергій Кліщевський.

Під час інформаційної сесії людей турбували і інші питання життєдіяльності громади. Сергій Кліщевський закликав людей з розумінням ставитися до відновлення та облаштування об’єктів соціальної сфери та відновлення дорожнього покриття через те, що на даний час не має можливостей зробити все й одразу. Проте, плани є і багато залежить від готовності проектно-кошторисної документації.

Тетяна Панкіна, в.о. селищного голови (староста) с.Іванівка, пояснила односельчанам, як наповнюється бюджет та відбувається розподіл за потребами кожної громади: «На всі громади кошти розподіляються пропорційно, але з врахуванням першочерговості. Щось може потерпіти, а щось потрібно робити в першу чергу.»

Також людей турбували питання працевлаштування в громаді, особливо для тих дітей, які зараз навчаються  в містах: чи буде робота, коли вони повернуться?

Голова ОТГ зазначив, що на даний час в громаді є потреба в кваліфікованих кадрах, зокрема в самій сільраді не вистачає працівників, потрібні сімейні лікарі, кваліфіковані комбайнери та ті, хто може працювати з сільгосптехнікою. Він звернувся до присутніх, хто планує в родинах направляти на навчання дітей, з проханням приділити увагу тим професіям, які потрібні громаді (сільське господарство, медицина, туризм). А не гнатися за модними професіями, які реально важко реалізувати в Присиваській громаді. 

Такі інформаційні сесії варто проводити в громадах системно. Це сприяє налагодженню співпраці та партнерству в громаді, закладає основи для формування довіри та спільної відповідальності за розвиток всієї громади. Мешканці громад хочуть, щоб їх залучали до прийняття рішень, що безпосередньо їх стосується. Тому варто напрацьовувати досвід та розвивати в громадах культуру участі громадян у вирішенні місцевої політики.

Інформаційні сесії "Дізнайся більше про децентралізацію" організовано ГО «Громадський центр «Нова генерація» (м. Херсон) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером програми DOBRE в Херсонській області.

(2 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.