person_outline
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 686 разів

Дев’ятий Форум розвитку громадянського суспільства «Імунітет до ілюзій» об’єднав неурядові організації України

Форум розвитку громадянського суспільства – це найбільша платформа для міжсекторального діалогу, обміну досвідом та навчання, яка збирає понад 2000 представників громадянського суспільства, органів влади, медіа, бізнесу та міжнародних партнерів. На Форумі визначаються тренди розвитку громадянського суспільства та пріоритетні сфери роботи.

17 грудня 2020 року вперше Форум відбувся у вигляді Всеукраїнського телемарафону, який об’єднав всі регіони країни. 25 комунікаційних платформ у всіх регіонах України сформували інтерактивну мапу громадянського суспільства, яке продемонструвало єдність у часи непевності.

Тема «Імунітет до ілюзій» зосереджувала Форум на процесі розвитку спроможності організацій громадянського суспільства (ОГС) у мінливому та непростому середовищі. Особлива увага була приділена ролі та місії ОГС у формуванні ВВП країни як «доданої вартості» громадянського суспільства, а також сприянню міжсекторального партнерства між громадянським суспільством, бізнесом та урядом.

Регіональним партнером Форуму у Херсонській області став Громадський центр «Нова генерація» та Громадська Платформа Херсона, які забезпечили роботу офлайнового локального майданчику Форуму у суворій відповідності до умов карантину.

На Херсонщині в рамках Форуму відбулись такі події:

Презентація Громадської Платформи Херсона як партнерства та презентація хабу Платформи.

Під час презентації Оксана Глєбушкіна, виконавча директора ГО ГЦ «Нова генерація», як організації, яка на сьогодні є Організацією-Координатором, розповіла про мету створення такого партнерства, адже  Громадська платформа Херсона об’єднує зусилля організацій громадянського суспільства для вирішення питань місцевого значення та бачення шляхів місцевого розвитку громади;  посилює потенціал організацій громадянського суспільства, сприяє обміну інформацією та досвідом між ними. Створений та презентований на Форумі  хаб стане комунікаційним майданчиком для місцевих ГО, адже  дозволить громадським організаціям проводити зустрічі та організовувати у ньому події. Під час цієї презентації представники/ці тих Організацій, які не увійшли до складу Платформи могли більше дізнатись про її цілі та можливості. Більше інформації про Платформу на сайті http://khersoncommunityplatform.org/

Презентація «Успішні моделі організації безпечного середовища у сільських громадах. Український та міжнародний досвід», яку провела  Наталя Бімбірайте, керівниця спільного проєкту БО "Фонду милосердя та здоров’я" та ГО "ІРЦ "Правовий простір" - "Шерифи для нових громад". Пані Наталя розповіла про організацію безпечного середовища у сільських громадах, адже реформування правоохоронної системи призвело до того, що люди залишились беззахисними у своїх селах.  Проєкт впроваджується у Херсонської, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської та Хмельницької областей, де громади самостійно вирішують безпекові проблеми. Завданням проєкту є  - активізувати членів малих громад з метою самостійного вирішення проблем громадської безпеки на системному рівні. П Наталя презентувала сайт www.sheriffua.org 

Майстер-клас "Арт-активізм для ОГС: Креативні елементи адвокації, які допомагають стати більш  помітними" від Олени Афанасьєвої, голови ГО Центр культурного розвитку "Тотем", арт-директорки креативного простору Urban CAD, куратоки візуальної програми Dream Gogolfest-2020 увійшов  до програми всеукраїнського телемарафону та транслювався на Youtube сторінці Організації. Майстер-клас присвячний тому, як громадській організації з її розумними активностями та непростими кампаніями не загубитися у цьому вирі інформації, яким насичений сучасний світ? Як достукатися до людей, як викликати правильні (а до того ж ще й стійкі) емоції і асоціації? Як зробити так, щоб депутати проголосували за необхідне рішення, і чи може у цьому допомогти креативність? Однозначно може! П. Олена презентувала успішні кейси поєднання арт-активізму з кампаніями едвокасі, а також в реальному часі коментувала ідеї щодо акцій від учасників\ць майстер-класу, які вони хотіли б реалізувати.

Експертна дискусія «Зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування” та Статуту Херсонської громади: зміни, які нас чекають», в якій взяли участь та виступали члени Громадської ради при міському голові, Форуму «Синергія Херсону» та Громадської Платформи Херсона. Основні позиції, що обговорювались:

  • Необхідність створення нового Статуту громади, який би максимально спростив доступ громадян до участі у демократичних процесах прийняття рішень та реалізації своїх громадянських прав;
  • Забезпечення з боку місцевої влади відкритості та прозорості процесу розробки нового Статуту громади із залученням організацій громадянського суспільства до формування його змісту.
  • Необхідність ретельного опрацювання розділу, що стосується механізмів місцевої демократії: деталізація розділу Консультативно-дорадчі органи, спрощення процедур прямої демократії, спрощення доступу механізмів для жителів громади, опрацювання розділу про публічні консультації, впровадження електронного документообігу, формування політики пам’яті у Статуті.

За результатами дискусії була підготовлена Резолюція учасників і учасниць Форуму до органів місцевої влади.

Були і приємні несподіванки, адже під час фінальної частини Форуму, церемонії нагородження кращих провайдерів послуг з організаційного розвитку, був відзначений і Громадський центр «Нова генерація», якій увійшов у трійку організацій – найкращих провайдерів за версією Маркетплейс і посів друге місце.

Регіональні події Форуму розвитку громадянського суспільства «Імунітет до ілюзій» проводились на місцях регіональними партнерами у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.