person_outline
search
 Дорофєєва Наталія, громадська організація «Громадський центр «Нова генерація» Дорофєєва Наталія, громадська організація «Громадський центр «Нова генерація»
  • Posted
  • Читати 1160 разів

АКТИВІЗАЦІЯ МРІЇ. ПОЧИНАЮ ОБМІН ДУМКАМИ – Loesje від молоді, як заклик до взаємодії

Як зробити дозвілля цікавим та різноманітним, весело проводити час з друзями, дізнавалась учнівська молодь з Чаплинської, Присиваської та Асканіє-Нової об’єднаних територіальних громад Херсонської області. 9 листопада вони стали учасниками майстер-класу за методикою Loesje, вчилися взаємодіяти та створювати короткі повідомлення на власні теми. 

Сила слова, щоб пробудити в людях найкращі найсильніші почуття, змінити ставлення, привернути увагу, запросити помріяти – це про Loesje. Це молодіжний рух, який піднімає важливі питання для громади і доносить їх через слоган. Деякі тексти закликають замислитися, деякі – просто посміхнутися. Проте їх основне завдання - закликати людей подумати, чи не варто змінити щось у власному житті. Ці вислови несуть в собі креатив, ідеї та думки , що зачіпають актуальні теми.

«Ця методика дозволяє створити зрозумілі короткі вислови на важливі для молоді теми. З одного боку, можна цікаво та весело проводити вільний час, розвиваючи власний творчий потенціал, а з іншого - формулювати меседжі на теми, що хвилюють, доносити власну точку зору.  Тому важливо було познайомити дітей з цією методикою та запалити в них творчий вогник і бажання доносити власні потреби та думки дорослим. Ми прагнемо, щоб молодь була активнішою у житті своєї громади та отримала практичні знання, як цього можна досягти», - прокоментувала Оксана Глєбушкіна, директорка проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні».

Створення можливостей для  молоді у власній громаді є пріоритетним завданням в об’єднаних територіальних громадах. Молоді важливо вміти доносити свою позицію та потреби у час, коли закладаються основи урядування, узгоджуються правила, за якими будуть жити громади. Для прийняття виважених рішень в громаді, молодь має стати реальним партнером та відчути, що до неї прислухаються.  Такі заходи сприяють формуванню у молоді спільного бачення та потрібних компетенцій для того, щоб потреби були почуті в громаді та враховані у виробленні місцевої політики.

Під час заходу учасники знайомились з методикою та історією Loesje. У дітей була можливість дізнатися, як пишуться такі тексти, спробувати на практиці різні прийоми написання розповідей, обрати теми, що їх цікавлять та спробувати сформулювати зрозумілі для оточуючих повідомлення. «Мені сподобалась дружня атмосфера та свобода думки. Нас не обмежували, не говорили, що писати та як. Ми самостійно створювали тексти, обирали теми. Я задоволений від нашої роботи та залишаюсь з позитивними емоціями», - поділився власними враженнями Євген з Асканії Нової.

Для того, щоб діти з різних об’єднаних громад інтегрувалися у спільну групу та могли творчо взаємодіяти, тренерка Кіра Крейдерман змогла сформувати атмосферу довіри та співпраці. Вправа на знайомство запам’яталася всім учасникам та дозволила їм дізнатися більше один про одного, зокрема, про захоплення та цінності, про цікавинки у власних громадах.

«Я так багато почув про цікаві місця, що є бажання їх відвідати. Я зрозумів, що багато чого не знаю, а я ж екскурсовод…, завдяки учасникам дізнався», - поділився відкриттями Костянтин.

«Зазвичай, мені важко запам’ятовувати імена, проте сьогодні, для мене це не було складністю, я багато дізналась про кожного і, найголовніше, тепер знаю всіх по імені і мені це сподобалось», -прокоментувала знайомство Марія.

Для того, щоб включити дитячу увагу та розвинути творче мислення, спрямувати учасників на пошук креативних рішень, Кіра проводила вправи з «Театру пригнічених». Це вправи на демеханізацію та розігрів. Діти імпровізували та вчилися дивитися на один й той самий предмет з різних точок зору, перевтілювалися.

«Мені сподобалось імпровізувати, я не думала що так можна грати та вигадувати. Було незвично і в то й же час - захопливо», - поділилась враженнями про ці вправи Марина.

Однією із творчих вправ від Кіри було створення короткого оповідання, використовуючи формально випадкові слова. Учасники розповіли, що було дуже весело слухати оповідання одинодного.

 «Було весело придумувати розповідь, використовуючи обмежену кількість слів. Із задоволенням послухала, що придумали інші учасники. В цю гру можна грати, коли просто хочеться повеселитися з друзями, ще й розвинути власні навички у писанні» - поділилась враженнями Катерина.

«У дітей є бажання працювати в нових для них форматах, не тільки форматі екскурсовода. І коли вони говорять про теми, які хвилюють їх особисто, звучить зовсім інша стилістика мови. При цьому видно, що методологія їм цікава, тому, що вона дає простір і можливість заявити про себе і говорити на ті теми, які для них важливі і цікаві",  - поділилась враженнями тренерка Кіра по завершенню майстер-класу.

Учасники заходу обрали власні теми для Loesje, зокрема:

Радість. Можливість жити

Родина як підтримка. Підтримка батьків

Розвиток молодого покоління на новому місці

Саморозвиток та досягнення цілей

Мрії

Відносини з батьками

Бачення різних перспектив

Рівність між людьми, як основа кращих відносин

Взаємодія різних поколінь

Допомога тваринам

Зміни в суспільстві: громадянська позиція в дії

Турбота про природу та місце проживання

Страх перед проблемами: пошук рішення

Кожна тема заслуговує на окрему увагу та спілкування. І у молоді є, що сказати. Є власні роздуми, враження та досвід, бажання та готовність до спілкування.

«Мені відгукнулися теми, запропоновані іншими учасниками. Було цікаво дізнатися, що вони думають про ці питання», - прокоментувала Софія.

« Я вперше чула про Loesje. Деякі  з представлених тут Loesje мене надихнули. Тепер хочу дізнатися більше. Впевнена, що пошукаю ще такі тексти», - розповіла Катя.

Пропонуємо Вам зануритись в світ Loesje та познайомитись з текстами, що створила молодь спільними зусиллями:

 

Майстер-клас для учнівської молоді з об’єднаних територіальних громадах Херсонської областіз універсальної методики розвитку креативності та створення тексту Loesje організованоГО «Громадський центр «Нова генерація» (м. Херсон) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером програми DOBRE в Херсонськійобласті.

 

Коротко про методику Loesje:

Народившись у Нідерландах за 30 років цей рух поширився в 25 країнах, несучи ідеї вільної творчості, самовираження, свободи  й рівності. "НЕМА ДІЇ НЕМА НАДІЇ", "ВСТАВАЙ З ХОРОШОЇ НОГИ", "РИБИ Й ТІ  ДОМОВЛЯЮТЬСЯ" - плакати-афоризми Loesje дуже лаконічні, але водночас глибокі та не залишать вас байдужими. Це не просто гасла, це оригінальне бачення  речей. У позитивному колективі молодь розвиває свою креативність та створює унікальні постери Loesje.

 Майстер-клас проводила:

Кіра Крейдерман, координатор та співавтор виставок «Моє місце» і «Разом». Тренер методики «Театру пригнічених» та форум-театру з 2007 року, методики Loesje з 2009 року. Співавтор методичних посібників «Прогулянки пам’яттю» (2014 р.) та «Полікультурика» (2010 р.). Координатор міжнародної програми «Джерела толерантності» з міжетнічної толерантності для підлітків у Молдові, з 2011 року і до сьогодні; в Грузії у 2012 році. Методист проекту «Будуємо мости, а не стіни». Тренерка проекту “Навчай для України”.

 

(2 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.