person_outline
search
Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація” Наталія Дорофєєва, ГО “Громадський центр “Нова генерація”
  • Posted
  • Читати 918 разів

Школярі з Чаплинської ОТГ обрали стратегію розвитку країни гідності

27 учнів спробували себе в ролі парламентаріїв та пограли в інтерактивну гру «Країна Гідності». Гра проходила в Чаплинській об’єднаній територіальній громаді наприкінці вересня.  Під час гри вдалося подискутувати на тему прав людини, процесу ухвалення рішень в державі, забезпечення прав та врахування інтересів всіх груп населення. Та, що найголовніше, долучитися до тих процесів, які зараз відбуваються в об’єднаних громадах - формування стратегії розвитку громади. Цей процес передбачає вибір найкращого шляху для вирішення соціальних проблем та створення економічних можливостей, що забезпечуватимуть громаді її розвиток.

Для участі у грі були залучені учні та учениці 8,9,10 класів ОЗ НВК "Чаплинська школа - гімназія",  ОЗ Чаплинська спеціалізована школа" та Чаплинської спеціалізованої школи І-ІІІ.

Розібратися зі стратегіями дітям допомагали Наталія Дорофєєва та Надія Котляр, представниці проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», що реалізується в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). 

За умовами гри, дітям запропонували зіграти роль парламентарів та обрати, як буде розвиватися країна гідності у найближчі п’ять років, аби забезпечити реалізацію низки соціальних та економічних прав людини: права на освіту, на охорону здоров’я, на житло, на створення організації, на працю, права на соціальне забезпечення та підтримку, право на захист від бідності та соціального виключення.

Серед учасників було утворено п’ять команд, які працювали над поставленим завданням. Учасники були з  різних навчальних закладів смт. Чаплинки та мали змогу розширити власні дружні кола, познайомитися.

Обрані командні стратегії вийшли різними. Проте, кожна команда в своїх пропозиціях наголошувала на потребі з повагою відноситися до людей похилого віку та до людей з інвалідністю. Підлітки активно обговорювали право на освіту та  конкурентність вищої освіти. Не залишився поза увагою і зв’язок між отриманою освітою, можливостями працевлаштування та гідної оплати праці.

Також, практично у кожній команді, діти зазначили, що дуже мало знають про соціальні права і хотіли б дізнатися більше.

«Молодь дуже мало знає про власні соціальні права, тому вони (ред. соціальні права) дуже часто порушуються. Діяльність молодіжних громадських організацій могла б покращити це, поширювати освіту про права» , - зазначила Поліна

Діти оцінили переваги аргументованої позиції та її важливість у переговорах.  

«Ми спочатку кількісно порахували, яких стратегій більше. Виявилося 4 до 1. Але обговорюючи та аргументуючи, я змогла переконати. Тому обрали стратегію, яку я запропонувала», -  поділилася своїми думками Маша з 9 класу.

Особливістю цієї гри стало те, що діти були надзвичайно критичні. Звертали увагу на деталі у виступах спікерів від команд та помічали недостатність аргументів. Не боялись ставити додаткові запитання, чим робили дискусії цікавими та насиченими.

 «Нажаль, у твоєму виступі, Євгене, я не почув інших аргументів ніж ті, які зазначені в картках, а мені б хотілося більше дізнатися, що ти особисто думаєш про обрані стратегії», - прокоментував одного зі спікерів Віталій, учень 9 класу.

Більшість команд обрали стратегію прийнятних притулків для бездомних у співпраці з громадськими організаціями в реалізації права на житло. Аргументували це тим, що життєві обставини можуть бути різними, але у людини має бути хоча-б мінімум для життя - житло, щоб людина не втрачала свою гідність.

«Ми обрали це, бо бездомні мають право десь жити, вони люди і не можна, щоб вони втрачали людську гідність» - прокоментувала Поліна.

Дискусію та жваве обговорення викликало питання про забезпечення пенсіями всіх, незалежно від стажу. Учасники наводили приклади з власного оточення та піднімали питання соціальної справедливості. «Моя бабуся пропрацювали фельдшером дуже багато років, проте отримує пенсію таку ж, як і її знайома, яка працювала набагато менше» - поділився Віктор.

Під час презентацій діти звернули увагу, що між різними стратегіями є зв’язок.

«Ми обрали стратегію «Повне страхування для всіх, хто працює». Ми вважаємо, що це стимулюватиме людей працювати та розвиватися. Відповідно, люди будуть краще слідкувати за власним здоров’ям та намагатися працювати, і зможуть отримати пенсії», - прокоментувала Маша.

Дискусії були різними. Іноді стриманими, із причини браку інформації у молоді про державні справи, власні можливості та перспективи. Хоча такі теми, як отримання якісної освіти та медицини, пенсійна й податкова система, працевлаштування молоді, у дітей викликали живий інтерес.

Цінним у грі стало й те, що вона відображає ті процеси, які зараз відбуваються в об’єднаних громадах, а саме формування стратегії розвитку громади. Адже цей процес так само передбачає вибір найкращого шляху для вирішення соціальних проблем та створення економічних можливостей, що забезпечуватимуть громаді її розвиток. Учасники заначили, що мало знають про те, що в громаді розробляється стратегія розвитку громади.

 На завершення хлопці та дівчата висловили думки про те, чого їм не вистачає в громаді для власного розвитку. Зокрема, говорили про:

  • створення спортивних майданчиків в школах зі спеціалізованим покриттям;
  • облаштування місць сімейного та дитячого відпочинку на природі;
  • безоплатне харчування для дітей в школі;
  • 100% забезпечення підручниками;
  • теплі комфортні умови в школах (взимку дуже холодно);
  • нове обладнання для шкіл (матеріальна та технічна база, шкільні дошки, меблі);
  • менше шкільного навантаження та більше вільного часу для цікавого дозвілля.

Учасники заначили, що мало знають про те, що в громаді розробляється стратегія розвитку громади. Команда проекту запропонувала молоді підтримку, що стимулюватиме  їх громадський  активізм та посилить голос молоді у процесах прийняття рішень в громаді.

А ще шкільну молодь поінформували про те, що у найближчий час (19 жовтня) відбудуться робочі зустрічі з розробки стратегії розвитку Чаплинської громади. Для того щоб донести власні потреби та пропозиції молоді варто долучатися до роботи над розробленням стратегії та представляти власні інтереси.

 

Довідка

"Країна Гідності"
– це карткова гра, у якій гравців як членів парламенту вигаданої однойменної країни просять прийняти рішення про соціальну політику щодо соціальних прав у рамках плану розвитку на найближчі п’ять років. Добираючи аргументи під час прийняття рішень, гравці більше дізнаються про соціальні права та їх зв’язки з соціальною політикою.

Гру «Країна Гідності» організовано ГО «Громадський центр «Нова генерація» (м. Херсон) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). ГО «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером програми DOBRE в Херсонській області.

 

(1 Голосувати)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.