person_outline
search
Socioprostir Socioprostir
  • Posted
  • Читати 509 разів

Звіт про діяльність організації 2020 рік

ГО “САМА” було створено наприкінці лютого 2020 року.

Початок діяльності майже співпав з початком карантину у зв’язку з пандемією на коронавірус, але 1 березня ми встигли прийняти участь у EKO Conf ODESA 2020 - конференції, яка була присвячена екологічним проблемам, та шляхам їх вирішення.

Підсумком цієї події для організації стали конкретні кроки кожної з наших членкинь та організації в цілому - протягом року ми організовували та приймали участь у зборі сміття на прибережних схилах, в місцевих парках та на прибудинкових територіях; розповідали на сторінках в соцмережах та при особистому спілкуванні про способи сортування сміття та принципи розумного споживання; намагалися донести принципи збереження довкілля та впровадження їх у життя до якомога більшої кількості людей.

У зв’язку з карантинними обмеженнями більшість діяльності організації за минулий рік проводилася онлайн. Завдяки сторінці у Facebook впродовж року організація надавала юридичні, психологічні та інформаційні консультації жінкам.

Протягом року ми отримали 118 звернень від жінок стосовно психологічною, юридичної, інформаційної та сервісної допомоги, 68 з яких стосувалися насилля в сім’ї.

Організацією було надано консультації юриста та психолога 56 жінкам, ще 11 отримали психологічну допомогу, 48 жінок отримали інформаційну та сервісну допомогу.

Результатами цих звернень стали 11 позовів до суду стосовно розірвання шлюбу, 4 позови про стягнення аліментів, 8 звернень до департаменту освіти та науки стосовно влаштування дітей до садочку.

Волонтерками організації здійснювався супровід жінок до медичних закладів та закладів освіти задля запобігання дискримінації за національною та соціальною ознакою.  

Декілька жінок, що звернулися до нас по допомогу, але територіально знаходяться в інших регіонах країни, були скеровані тим організаціям, що здійснюють діяльність в відповідних регіонах.

Намагаючись бути корисними, ми проводили кілька акцій по збору речей для тих, хто опинився в скрутному становищі. Завдяки соціальним мережам, таким як Facebook та Instagram, групам у Viber, що об'єднуються за принципом інтересів, нам вдалося знаходити тих, хто має змогу допомогти та тих, хто потребує допомоги.

Незважаючи на те, що перший рік нашого існування був важким роком обмежень та карантинів, ми мали змогу досягати цілей та втілювати свою місію.

На протязі цього року ми багато навчалися.

В червні голова організації пройшла онлайн-тренінг від ГО “Ла Страда” “Протидія гендерно обумовленому насильству, в тому числі домашньому насильству: чому це важливо, та як мобілізувати діяльність в цьому напрямі”.

З вересня по грудень - навчалася в Школі Демократії від Східноєвропейського Центру Багатопартійної Демократії.

У липні ГО “САМА” взяла участь у конкурсі “Суперсила для жіночих організацій” в наслідок чого підписала меморандум з ГО “Громадський центр “Нова генерація” про співпрацю в рамках проєкту “Жінки України: залучені, спроможні, незламні”, який виконується PACT Ukraine за підтримки Міністерства закордонних справ Канади Embassy of Canada in Ukraine.

В рамках цього проєкту у вересні наша організація пройшла оцінювання ITOCA,  за допомогою Південного хабу, ГО “Громадський центр “Нова генерація”. Захід допоміг нам зрозуміти на якому рівні розвитку знаходиться “САМА”, ми побачили зони росту організації.

Ми навчалися у жовтні:

  • вебінар “Правозахисний підхід до проектного менеджменту”. Спікер Пол Далтон (Данія), експерт з прав людини, правозахисного підходу та інклюзивного управління;
  • онлайн-тренінг “Інтегрування гендерного підходу та адвокація”. Тренерки: Ольга Жукова та Наталья Чермошенцева.

У листопаді:

  • інформаційний день Українського культурного фонду. Вебінар “Грантові можливості від УКФ для підтримки самотності національних меншин і корінних народів України”. Організатори: УКФ та Державна служба з етнополітики та свободи совісті;
  • онлайн-дискусія “Європейський зелений рух - зміни ї дії” . Спікерка: Весна Юсуп, координаторка членської мережі Європейської партії Зелених.

В грудні:

  • зустрічі спільноти практиків (РАСТ, Південний Хаб);
  • вебінар з питань написання проєктних заявок в рамках проєкту “Жінки України: залучені, спроможні, незламні” Спікерки: Оксана Брижовата, менеджерка проєкту; Ольга Соломко, спеціалістка з грантових програм;
  • онлайн-тренінг “Попередження гендерно-зумовленого насильства та надання послуг постраждалим від гендерно-зумовленого насильства”. Тренерки: Литвиненко Анжела, експертка-консультантка з протидії гендерно обумовленому насильству, Регіональна спеціалістка Фонду в галузі народонаселення ООН програми протидії домашньому насильству та ін.; Сємікоп Тетяна, голова Громадського Руху “Віра, Надія, Любов”, Голова організації жіночих організацій Одеській області та ін.;
  • вебінар з підвищення обізнаності громадських організацій з проблематики гендерно зумовленого насильства. МБФ “Українська фундація громадського здоров'я” спільно з Фондом ООН у галузі народонаселення.

 

Восени організація підписала меморандум про співпрацю жіночих та феміністичних організацій та ініціатив у спільній підготовці і адвокації незалежної доповіді з моніторингу виконання Україною зобов’язань за Конвенцією з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок (IX Періодична доповідь) та увійшла до редакційної групи з написання цієї доповіді.

В вересні - жовтні “САМА” стала співорганізаторкою Громадських консультацій з питань прав дівчат і жінок з етнічних, мовних меншин та корінних народів. Ми взяли участь у національному «круглому столі» з обговорення  проекту доповіді,  який був організований Київським інститутом гендерних досліджень, де голова нашої організації Вікторія Ільчук стала однією із спікерок.

У грудні Міжнародний благодійний фонд “Український жіночий фонд” підтримав наш проєкт “САМА TWERKає” у рамках конкурсу грантів “Гранти швидкого перезавантаження”.

За минулий рік ми багато чому навчилися, багато чого зробили, але не плануємо зупинятися на цьому. Наша діяльність продовжується, ми втілюємо свої проєкти, аналізуємо і вчимося, спілкуємося з представниками інших громадських організацій, з вчителями, з лікарями та посадовцями. Але, найважливіше, ми спілкуємось з представницями наших цільових груп, намагаємось допомагати та бути корисними.

Завантажити прикріплення:

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.