person_outline
search
Сілюкова Оксана, МО «Нова генерація» Сілюкова Оксана, МО «Нова генерація»
  • Posted
  • Читати 1819 разів

Проект «Локальні НДО для розвитку громад»: спостерігаючи за змінами

«Все гарне чомусь швидко минає». Такі слова я почула від однієї своєї колеги по громадській діяльності й просто доброго старого друга – Наталі Гульванської в останній день вересня. Залишилась у минулому наша тренінгова програма, конкурс мікрогрантів та навчальні візити, роз’їхались учасники підсумкового Форуму. Проект «Локальні НДО для розвитку громад» офіційно завершився.

Сумно? Мабуть так, за рік проекту встигли стати майже рідними. Сформувався такий собі «кістяк» однодумців, готових у будь-яку хвилину відгукнутися і на чергове запрошення, і на прохання про допомогу. За останній рік – велика кількість нових вражень, знайомств та цікавих історій. Надзвичайно вразила наша молодь – її переважна більшість серед наших учасників. Активні, цілеспрямовані – вони точно знають, яких результатів хочуть досягнути. Це означає, що попереду майбутнє, світле та перспективне.

Осінь 2014 року, початок навчальної програми. Хвилювання та забуті відчуття – процес підготовки до тренінгів вимагав часу та безперервного спілкування з людьми. Маємо передбачити всі нюанси, всі можливі форс-мажори. Перший тренінг, наші учасники задоволені. Радіємо, вийшло все, як треба. Далі за алгоритмом – анкета, оголошення, відбір… І кожного разу знову хвилюєшся, як вперше.

Конкурс мікро-грантів. Невеликі кошти і кількість проектних заявок, яка перевищує наші можливості майже утричі. Кожний проект – це труд, час, ідеї та мрії громадських організацій, а ти маєш відібрати лише 8 мікро-проектів. Дуже складно. Хочеться підтримати всіх, допомогти кожному.

Нова сходинка – навчальні візити з обміну досвідом. Коли ти господар та зустрічаєш гостей у себе вдома, ти хоча маєш уявлення, що де знаходиться у твоєму будинку та кого можеш запросити. Наступного разу ти разом з групою приїжджаєш до іншого міста, в якому ти сам вперше. І ти за все відповідаєш та щохвилини думаєш про людей, які з тобою разом! Хвилюючий та дуже цікавий досвід. Головне – нові стосунки, можливість партнерства та безліч цікавих речей, з якими досі не стикався. Існує думка, що всі громадські організації працюють однаково, вся їхня діяльність спрямована на розвиток громадянського суспільства. Це лише частково так. Кожна ГО прямує своїм шляхом, кожна має свої секрети та «родзинки». А разом це – сила!

І от минув рік. 30 вересня 2015 року, підбиваємо підсумки. Форум «Громадські організації – рушійна сила змін у громаді!». Назва Форуму народилася під час підготовки заходу у голови нашої організації Ольги Жукової. І як гасло супроводжувала увесь процес. До участі у Форумі запрошували усіх, кого поважаємо, з ким пов’язано немало спільної роботи та спогадів – серед учасників активні громадяни, які створили громадські організації та щоденно працюють на благо свого села, району, міста, області. Географія проекту обмежувалася двома областями – Херсонською та Миколаївською. Але згодом, проект «розправив крила» і до нас приєднались представники інших областей – Полтави, Вінниці, Львова. Ми отримували все більшу кількість заявок на наші заходи – з Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Донецької, Кіровоградської, Чернігівської областей. Сподіваємося, що у найближчому майбутньому розширимо географію діяльності та коло партнерів.

На Форум завітали поважні гості. Валентина Січова, Лариса Оленковська, Наталя Возаловська, Лариса Польська, Наталя Бімбірайте – давні партнери та друзі нашої організації. Кожна має багатий досвід роботи та свою експертну думку. І для громадських діячок спільне – бажання діяти. Діяти професійно та ефективно, незважаючи – з боку влади чи громадськості, головне – позитивний результат.

Під час Форуму говоримо про досвід та перспективи, підіймаємо болючу наразі тему децентралізації та обговорюємо нашу роль в цьому непростому процесі. Проте, робота Форуму не обмежується пленарною частиною. Дискусії та майстер-класи покликані сформувати конкретні дії, засновані на успішних практиках тих, хто їх спробував. Знову порадували наші молоді організації. До чого ж вони хочуть працювати! Вкотре думаю про нове навчання, з новою тематикою. З такими «учнями» завжди хочеться ділитися знаннями та радіти з ними їх майбутнім перемогам!

Проект завершився. А що далі? Далі продовження великої, кропіткої роботи всіх разом та кожного зокрема. Роботи, спрямованої на пробудження громади, на мобілізацію дій її мешканців заради самих себе. Адже ніхто не зробить нам краще, ніж ми самі.

(1 Голосувати)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.