person_outline
search
Оксана Глєбушкіна, ГО «ГЦ «Нова генерація» Оксана Глєбушкіна, ГО «ГЦ «Нова генерація»
  • Posted
  • Читати 1580 разів

На Херсонщині об’єднані громади презентували кращі практики залучення громадян до місцевого самоврядування

Десять об’єднаних громад–партнерів Програми USAID DOBRE представили кращі практики, власні реалізовані проекти та запроваджені ініціативи на фестивалі ініціатив об’єднаних громад Херсонської області.  Ще 17 об’єднаних громад брали участь у фестивалі як гості та дізнавались про нові можливості.

21 вересня  у Асканія-Новій зібралися представники органів місцевого самоврядування, молодіжних рад та ініціативних груп, громадські організації. Спеціальними гостями фестивалю стали Беррі Рід, директор Програми  USAID DOBRE та  Юрій Гусєв, голова Херсонської обласної  державної адміністрації.

На учасників фестивалю очікувало багато родзинок та цікавинок.  Під час ярмарку об’єднаних громад, кожна з громад-партнерів Програми DOBRE знайомила з проектами, що втілюються в громаді силами органів місцевого самоврядування, громадських організації, молоддю та ініціативними групами. Презентувала продукцію місцевих виробників та розігрувала сувеніри у інтерактивних конкурсах.

 У дискусійній панелі голови громад розповідали про головні позитивні зміни, залучення громадян до розвитку громади та ділились  секретами свого  успіху, але в той же час говорили і про виклики, з якими стикаються у процесі розвитку ОТГ.

Кульмінацією фестивалю стало нагородження громад-переможців конкурсу «Громада участі». Протягом липня-серпня Громадський центр «Нова генерація» проводив конкурс на визначення громад, яким вдається найкраще використовувати механізми участі та залучати мешканців для вирішення важливих питань у ОТГ. У конкурсі брали участь 5 ОТГ, які приєднались до Програми DOBRE у 2017 році, серед них Музиківська, Асканія-Нова, Чаплинська, Кочубеївська та Присиваська об’єднані громади.

Команди громад змагались у різних номінаціях. І в кожній був свій переможець. Так, наприклад, у номінації «Електронні петиції»  переможцем стала Присиваська ОТГ. А в номінації «Бюджет участі» переможцем стала Музиківська ОТГ. Музиківська сільська рада впроваджує механізм бюджету участі з 2018 року, збільшила фінансування бюджету участі зі ста тисяч грн. до двухсот тис. грн, кількість проектів від мешканців громади зросла з 9 до 13 заявок. У номінації «Залучення мешканців до бюджетного процесу» перемогла  Чаплинська ОТГ, оскільки ця громада найбільше інформувала мешканців про можливість вплинути на бюджет та надати свої пропозиції. У 2018 році селищній раді вдалося зібрати більше тисячі пропозицій від мешканців громади, опрацювати їх та розглянуті на бюджетних обговореннях у листопаді 2018 року.

У номінації «Консультативно-дорадчий орган» перемогла Музиківська ОТГ, оскільки Молодіжна рада Музиківської ОТГ є найбільш активною. В громаді сформувалася команда активної молоді яка дієво співпрацює з фахівцями сільської ради та депутатами, спроможна ініціювати та реалізовувати молодіжні заходи, долучається до опитувань громадської думки, вивченню потреб молоді, до розробки програми з розвитку та підтримки молоді, провела цикл молодіжного банку ініціатив та зібрала кошти на реалізацію 8 молодіжних проектів.

А громадою, яка найбільше використовує механізми участі, стала Кочубеївська громада, яка подала на конкурс 7 механізмів участі.

На фестивалі були окремі заходи для молоді. Це «жива бібліотека» для молоді, з Беррі Рідом, керівником Програми DOBRE; Юрієм Гусєвим, головою Херсонської обласної державної адміністрації та Наталкою Чермошенцевою, експерткою з питань гендерної політики, і дуже сподобалась представникам молодіжних рад. У неформальній атмосфері можна було задати питання до «живих» книг, які ділились особистим досвідом.

Особливою подією на фестивалі став «Пікнік ідей». Це  краудфандінговий майданчик, який дозволяє залучати кошти на підтримку ідей та ініціатив через колективне  фінансування. На «Пікніку ідей» учасники представили дев`ять ідей від громад-партнерів Програми DOBRE.

Перемогла ідея про «Крісло бажань» для збору пропозицій та побажань у розвитку громади від команди Новорайської ОТГ. Презентувала ідею Марина Лямзіна. У планах команди придбати крісло-мішок та перевозити таке крісло від села до села, залишати на кілька днів, щоб жителі громади могли прийти, посидіти, замислитись та помріяти про розвиток ОТГ. Всі свої ідеї пропозиції та побажання можна буде залишити у спеціальній скриньці, приєднаній до крісла. Зміст скриньки планують збирати та аналізувати у співпраці з сільською радою та членами молодіжної ради громади. На реалізацію ідеї команда ідейників отримала банк «Пікніку ідей» у розмірі 4500 грн та додаткові внески - 600 грн.

Всього бюджет «Пікніку ідей» склав 6 тис 675 грн, в тому числі 4 тис 500 грн - внески ідейників та ідейниць по 500 грн., та 2 тис 175 грн - посильні внески гостей Пікніку, які підтримали цікаві для них проекти.

Також під час фестивалю відбулись майстер-класи, які провели представниці громадських організацій об’єднаних громад. Так, Людмила Костенко з ГО «Моя громада - мій добробут» провела показову гру «Світ громад»; Анна Довженко з ГО «Активна жінка» провела вправи для молоді з командоутворення; Олеся Чавурська з ГО «Едельвейс» консультувала учасників фестивалю. Голова громадської організації «Затишок-Строганівка» з Присиваської ОТГ,  Вікторія Кагадій, провела вікторину «Що я знаю про волонтерство?». Орлівський молодіжний Медіаклуб з Кочубеївської ОТГ не марнував час на фестивалі. Молоді медійники не тільки встигли записати репортаж про фестиваль, про участь у ньому Кочубеївської громади, але й брали інтерв’ю у голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва.

Під час фестивалю експерти Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети» Олександр Мошнягул та Елла Петренко провели квест «Бюджет для громадян». Участь у квесті брали команди з 4 громад. Завдання перед учасницями постало непросте - за 30 хвилин дослідити бюджети 10 об'єднаних громад-учасниць фестивалю і відповісти на запитання, що стосуються їх фінансів. Перемогу отримала команда Присиваської ОТГ. Всі учасниці отримали магнітики з веселими висловами про гроші.

Фестиваль став місцем, де громади обмінялись досвідом, поділилися кращими практиками та власними здобутками, знайшли нових партнерів. А ті громади, які не є партнерами Програми DOBRE, дізнались про нові можливості та отримали натхнення.

Фестиваль  організував ГО «Громадський центр «Нова генерація» спільно з Асканія-Нова селищною радою.

*****

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) − це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Громадська організація «Громадський центр «Нова генерація»  - є регіональним партнером Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE)   у  Херсонській області.

(0 голосів)
Авторизуйтесь, щоб мати можливість залишати коментарі
Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

 

 

 

 

 

 

Цей веб-сайт був підготовлений в рамках проекту «Вдосконалення організації надання адміністративних послуг для жителів АР Крим на території Херсонської області» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні. За зміст даного продукту відповідає виключно молодіжна організація “Нова генерація» і він ні в якому разі не може розглядатися як такий, що відображає офіційну позицію Міністерства закордонних справ Данії, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН.

Скачать премиум шаблон Joomla 3.4.